anxietate

Totul despre anxietate: ce este, simptome, cauze & tratament

Anxietatea este o stare care poate să afecteze orice persoană în condițiile în care este prezent un eveniment neplăcut sau o sursă reală de stres. Însă, atunci când devine o stare generalizată și îți afectează activitățile de zi cu zi și relațiile cu persoanele semnificative din viața ta, este timpul să iei măsuri și să ceri ajutor specializat. În acest articol vei afla ce este anxietatea, care sunt simptomele anxietății, cauzele care o provoacă și măsurile de tratament pe care le poți lua pentru refacerea calității vieții.

Cuprins:

Ce este anxietatea?

Care sunt tipurile de anxietate?

Care sunt cauzele anxietății?

Simptomele anxietății

Diferența între anxietate și stres

Cum scapi de anxietate: metode eficiente de tratament

 

Ce este anxietatea?

Anxietatea este o stare emoțională de încordare, o tensiune, dată de îngrijorare, teamă sau frică, chiar și numai la gândul unui factor declanșator al unui eveniment negativ. Persoana care suferă de anxietate este permanent tulburată de gânduri, de îngrijorare, de multe ori nejustificată obiectiv.

Sentimentul de încordare se însoțește de anumite simptome, cum ar fi creșterea pulsului, a tensiunii arteriale, insomnii și atacuri de panică. Este de la sine înțeles că persoana afectată se manifestă disproporționat cu situațiile în care este implicată, iar reacțiile sunt exacerbate în prezența factorului de stres, ceea ce duce la evitarea unor activități și interacțiuni normale din existența de zi cu zi.

Care sunt tipurile de anxietate?

Comportamentul unei persoane anxioase în societate poate fi remarcat prin modul în care se raportează la unele aspecte ale vieții sau prin manifestările fizice la apariția unei amenințări reale. În funcție de obiectul tulburărilor de anxietate, aceasta se poate clasifica în mai multe categorii.

Anxietatea socială

Anxietatea socială este, desigur, legată de interacțiunile sociale, de teama de judecata celorlalți, de frica de a fi perceput negativ de către alte persoane. De aici derivă teama de a vorbi în public, de a merge la petreceri sau la reuniuni în care sunt prezenți mai mulți participanți, teama de intimitate, de a intra în relații semnificative cu semenii. Aceste tipuri de anxietate generează multe probleme, întrucât persoana în cauză tinde să se izoleze, să nu își mai dezvolte cariera profesională și o face incapabilă să își întemeieze o familie.

Anxietatea generalizată

Dacă ai tot timpul senzația că ți se va întâmpla ceva rău, că te înconjoară pericole și teama că lucrurile vor avea un deznodământ nefavorabil, este foarte posibil să suferi de anxietate generalizată. Îngrijorările pot surveni de la aspecte precum raporturile familiale, teama de concediere, pentru situația financiară, teama constantă de boli și agravare a celor existente. În acest caz, anxietatea este pur și simplu un mod de a fi și de a te raporta la viață, prin teamă și îngrijorare permanentă.

Fobiile specifice

Fobiile sunt un tip specific de anxietate în care persoanele se comportă disproporționat în fața unui stimul sau factor de stres. Fobiile sunt legate de un anumit obiect care cauzează teamă sau frică. Sentimentul atinge paroxismul în prezența stimulului și poate declanșa adevărate crize și atacuri de panică. În această categorie pot intra o serie de fobii, de la insecte, păianjeni, șoareci, șerpi și până la cele mai bizare frici, inexplicabile rațional. Claustrofobia, agarofobia, fobia de înălțimi, fobia de cutremur sau de trăsnete sunt alte exemple pentru acest tip de anxietate.

Atacul de panică

Atacul de panică este o stare emoțională foarte intensă, în care simți că ești în pericol iminent, iar moartea este aproape. Starea este declanșată de un anumit factor de stres, care poate fi o fobie, de o temere sau de factori diferiți.

Anxietatea de separare

Anxietatea de separare apare după despărțirea de o persoană sau de un loc care oferă sentimente de siguranță sau de securitate. Această tulburare se manifestă cu precădere la copiii mici, dar poate afecta persoane de toate vârstele.

Care sunt cauzele anxietății?

Tulburările de anxietate sunt diferite de la persoană la persoană, de aceea este dificil să se identifice cauzele. Acestea pot fi clasificate în următoarele categorii:

  • Experiențe traumatizante din trecut. În această categorie pot intra abuzul fizic sau emoțional, neglijența din partea părinților sau a îngrijitorilor; pierderea unui părinte, hărțuirea, bullying-ul sau excluderea socială, rasismul, accidentele.
  • Situația curentă de viață. Problemele din existența de zi cu zi pot duce la anxietate: teama pentru evoluția unor afecțiuni, problemele financiare, despărțirea, divorțul sau moartea unei persoane dragi, abuzul etc.
  • Afecțiuni mintale. Depresia, schizofrenia pot da anxietate. De asemenea, și unele medicamente sau substanțe pot cauza stări anxioase sau atacuri de panică.
  • Renunțarea la consumul de anumite substanțe, droguri, alcool produce anxietate la pacienții dependenți.

Simptomele anxietății

Simptomele anxietății pot să difere ca intensitate de la persoană la persoană. Însă, de cele mai multe ori, vorbim de anxietate când ne confruntăm cu:

Simptome psihice

Pentru a vorbi de anxietate, aceste simptome se manifestă pe o perioadă îndelungată – cel puțin câteva luni. De obicei, persoanele evită situațiile care le provoacă anxietate. Manifestările includ:

  • Stare de neliniște și încordare constantă sau frecventă;
  • Gânduri și sentimente de îngrijorare, cu sau fără temei;
  • Nervozitate crescută și iritabilitate;
  • Dificultăți de concentrare;
  • Dificultatea de a lua decizii;
  • Insomnii sau alte tulburări de somn.

Simptome fizice

Deși sunt legate inițial de afectivitate, tulburările de anxietate au manifestări fizice exterioare, care pot să varieze, cuprinzând simptome ca:

  • Amețeală și senzații de leșin;
  • Greață și disfuncții digestive;
  • Transpirație excesivă;
  • Tremurat;
  • Puls accelerat;
  • Hipertensiune arterială;
  • Hiperventilație;
  • Senzație de moarte iminentă;
  • Oboseală și lipsă de energie.

Diferența între anxietate și stres

Atât stresul, cât și anxietatea sunt o parte naturală a reacției organismului la pericol. Despre stres putem vorbi în orice moment al vieții în care se ivește un eveniment presant sau tulburător.

Însă, stresul este reacția la un stimul imediat, prezent, identificabil, pe termen scurt, în timp ce anxietatea este o stare constantă de încordare, de tensiune, chiar și în absența unui stresor și care face ca randamentul persoanei, comportamentul ei social și reacțiile să nu mai fie normale, afectându-i calitatea vieții.

Cum scapi de anxietate: metode eficiente de tratament

Psihoterapia

Cel mai adesea, pentru a scăpa de anxietate, se recomandă terapia cognitivă, care se concentrează pe schimbarea tiparelor de gândire și a convingerilor care sunt asociate cu anxietatea și care o declanșează. Aceasta include metode a bloca gândurile negative, vorbitul cu sinele cu argumente raționale, despre temerile și convingerile nefolositoare.

Tratament medicamentos

Dacă psihoterapia nu dă roade sau dacă medicul consideră necesar, tratamentul pentru anxietate poate include și medicație. Specialistul va evalua riscurile și beneficiile pentru pacient și va stabili o schemă de tratament personalizat pentru ameliorarea simptomelor.

De asemenea, pentru anxietate putem folosi suplimente pe bază de plante cum ar fi Ashwagandha, cu proprietăți adaptogene, care ajută în mod natural organismul să reacționeze mai bine la stres și să se mențină într-un echilibru funcțional prin reducerea cortizolului, hormonul stresului, și modularea neurotransmițătorilor.

Discută înainte cu medicul tău despre un supliment pentru anxietate. Poți cumpăra StressClean Complex de aici.

Alimentație

Deficiențele de anumite vitamine și minerale pot contribui la accentuarea stărilor de anxietate. Consumă cereale integrale, legume și fructe bogate în vitamine și minerale și produse lactate cu un conținut scăzut de grăsimi.

Nicotina și cofeina, deci tutunul și cafeaua, care cresc nivelul de adrenalină, trebuie evitate. Consumă alimente proaspete și neprocesate, ori de câte ori este posibil!

Sportul

Sportul este cunoscut ca un remediu pentru a face față mai ușor stresului și a facilita relaxarea. Exercițiul fizic stimulează creierul să secrete endorfine, care îți pot spori starea de bine. În plus, sportul presupune de multe ori ieșire în natură, la sală și interacțiune socială, care sunt benefice.

Terapia ocupațională

Practicarea unui hobby, învățarea unui meșteșug, a unei ocupații noi pot avea o înrâurire pozitivă asupra unei persoane care suferă de anxietate, ajutând-o să se relaxeze și să scape de gândurile negative.

Chiar dacă tratamentul este un efort concentrat pe mai multe planuri, anxietatea se vindecă.  Este însă un demers de durată, care poate implica chiar ajutor specializat, dar și o schimbare care trebuie să vină din interiorul persoanei suferinde, în stilul de viață, gestionarea gândurilor negative și adoptarea unor strategii de relaxare și de a face față mai ușor stresului.

 

Surse:

What to know about anxiety, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323454

What causes anxiety?, https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/anxiety-and-panic-attacks/causes/

Anxiety disorders, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/anxiety-disorders

Stress vs. anxiety: How to tell the difference, https://www.medicalnewstoday.com/articles/stress-vs-anxiety

Managing and treating anxiety, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/anxiety-treatment-options

Articole similare

Derulează în sus