Bacopa Monnieri

Bacopa Monnieri : ce este, beneficii & contraindicații

Bacopa Monnieri este o plantă perenă originară din Australia și India, cunoscută pentru propritățile sale medicinale. Această plantă are o istorie îndelungată în medicina tradițională, în special cea Ayurvedică. Mai departe ne vom concentra pe beneficiile Bacopa Monnieri asupra sănătății psihice.

Ce este Bacopa Monnieri

Bacopa Monnieri este o plantă perenă ce crește în zonele umede din întreaga lume. Apreciată pentru proprietățile saleadaptogene, planta este folosită pentru a îmbunătăți funcțiile cognitive, ameliora stresul și susține sănătatea mintală.

Deși mulți o folosesc ca simplă decorațiune, Bacopa Monnieri a început să fie tot mai populară în rândul fitoterapeuților și farmacologilor datorită efectelor benefice asupra stresului, abilităților cognitive și de memorie.  De asemenea, aceasta are și alte proprietăți farmaceutice notabile, precum cele antiinflamatorii, antioxidante, anticonvulsivante sau bronhodilatatoare.

    Beneficiile consumului de Bacopa Monnieri

    Principalele beneficii ale Bacopa Monnieri se datorează, cel mai probabil, grupului de saponine cunoscute și drept „bacozide”. Cercetările medicale din ultimii ani au dezvăluit că această plantă reduce stresul și anxietatea si simptomele de ADHD. Hai să vedem mai detaliat câteva din beneficiile cheie ale Bacopa Monnieri.

    Reduce stresul

    Bacopa Monnieri este cunoscută pentru proprietățile sale adaptogene. Aceasta ajută organismul să aibă rezistență crescută la stres și să minimizeze efectele negative ale acestuia. Planta reduce nivelul de cortizol, cunoscut drept “hormonul stresului. Bacopa Monnieri este un anxiolitic natural ce poate ameliora stresul  și echilibrează serotonina și dopamina, dând astfel o stare de bine.

    Îmbunătățește funcțiile cognitive

    Studiile recente sugerează că suplimentarea regulată de Bacopa Monnieri poate imbunatati memoria, pe termen scurt și lung, atenția și viteza de procesare a informațiilor. Alături de proprietățile sale anxiolitice, această plantă se poate dovedi utilă studenților și oamenilor ce sunt nevoiți să lucreze cu multe date.

    Reduce riscul afecțiunilor neurodegenerative

    În alt studiu recent, cercetătorii au descoperit că Bacopa Monnieri ar putea ajuta la prevenirea și încetinirea progresului bolii Alzheimer. Datorită proprietăților sale ce previn peroxidarea lipidelor, Bacopa Monnieri ar putea menține creierul sănătos pentru mai multă vreme.

    Ameliorează hipertensiunea arterială

    Datorită efectului calmant, Bacopa Monnieri are o influență pozitivă și asupra tensiunii. Astfel, poate reduce hipertensiunea arterială și ajuta la o stare generală mai bună, în special pentru persoanele cardiace sau femeile aflate la premenopauză . Datorită stimulării producerii de oxid nitric, corpul uman are un flux sanguin mai bun în urma tratamentului cu Bacopa Monnieri.

    Utilizările Bacopei Monnieri

    În principal, Bacopa Monnieri se folosește pentru:

    • Reducerea stresului și anxietății
    • Îmbunătățirea memoriei și a concentrării
    • Sprijinirea sănătății cognitive
    • Reducerea riscului de Alzheimer și alte boli neurodegenerative

    Contraindicatii

    În ciuda multiplelor beneficii pe care Bacopa Monnieri le oferă, există și contraindicații pentru consumul acestei plante. Iată câteva din ele:

    • Nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează
    • Persoanele ce urmează tratamente cu sedative, antidepresive sau medicamente pentru tensiunea arterială ar trebui să consulte un medic înainte de a încerca Bacopa Monnieri
    • Posibilele efecte secundare ale plantei apar daca nu se utilizează în conformitate cu recomandarea prefesionistului din domeniul sănătății sau producatorului.

    Concluzii

    Bacopa Monnieri este o plantă cu multiple beneficii pentru sănătatea psihică și emoțională. Recomandăm consultarea medicului sau farmacistului înainte de administrarea suplimentelor care conțin Bacopa Monnieri și respectarea indicațiilor și recomandărilor acestora pentru dozare și utilizare corectă.

    Bibliografie:

     

    Healthline

    National Library of Medicine

    ResearchGate

    MDPI

    Drug Target Insights

    Articole similare

    Derulează în sus