Adaptogeni

Adaptogenii: ce sunt și cum te ajută să scapi de stres și oboseală

Adaptogenii restabilesc echilibrul în corp, ajutând la gestionarea factorilor de stres fizic și psihic. Ei pot să reducă efectele stresului asupra organismului, dar pot și îmbunătăți rezistența organismului la stres, aducând și alte beneficii.

Află din acest articol cum să scapi de stres și oboseală prin metode naturale și cum te ajută adaptogenii în acest demers.

Cuprins

Ce este un adaptogen?

Beneficiile adaptogenilor

Cum acționează adaptogenii

Plante adaptogene

Cum te ajută Nardostachys Jatamansi, Ashwagandha și Bacopa Monnieri

Concluzii

Ce este un adaptogen?

Adaptogenii sunt rădăcini, ierburi și alte substanțe vegetale și ciuperci, care ajută corpul să gestioneze stresul și să-și restabilească echilibrul după o situație stresantă. S-a dovedit că adaptogenii stimulează răspunsul de protecție a organismului la stres, ajutând sistemele să revină la starea de echilibru numită homeostază.

Termenul de „adaptogen” a fost utilizat pentru prima dată în anii ´40, descriind anumite extracte pe bază de plante care pot ajuta organismul să reziste la o gamă vastă de factori de stres.

Adaptogenii sunt folosiți de secole în medicina tradițională, mai ales în medicina tradițională chineză și Ayurveda, existând și în prezent dovezi ale beneficiilor pe care aceste substanțe din plante le aduc pentru sănătate. 

Pentru a fi clasificată ca adaptogen, o plantă sau o substanță trebuie să îndeplinească aceste cerințe:

  • Să ajute corpul să reziste la stresul fizic, biologic sau chimic;
  • Să mențină procesul biologic de autoreglare a organismului (homeostazia);
  • Să nu dăuneze funcțiilor normale din corpul uman

Beneficiile adaptogenilor

Adaptogenii sunt recunoscuți pentru o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate:

Reducerea stresului

Adaptogenii pot contribui la reducerea nivelului de stres, prin reglarea răspunsului organismului la acesta și consolidând rezistența la stresul fizic și emoțional. Un exemplu este Ashwagandha, care întărește rezistența organismului la stres și susține menținerea bunăstării fizice, mentale și cognitive.

Îmbunătățirea energiei și vitalității

Din cauza stresului în exces, te poți simți obosit sau lipsit de vlagă. Adaptogenii au capacitatea de a îmbunătăți nivelurile de energie și de a reduce oboseala.

Îmbunătățirea calității somnului

Unii adaptogeni au și proprietăți sedative, care pot îmbunătăți calitatea somnului și pot ajuta la combaterea insomniei. Așadar, efectul lor calmant este de ajutor pentru persoanele cu anxietate sau insomnie.

Stimularea sănătății cognitive și mentale

Mulți adaptogeni, printre care Bacopa monnieri, sunt recunoscuți pentru capacitatea lor de îmbunătățire a funcției cognitive, memoriei și concentrației. Adaptogenii contribuie la sănătatea mentală prin reducerea stresului și susținerea funcțiilor cerebrale. 

Susținerea sistemului imunitar

Adaptogenii pot întări sistemul imunitar, contribuind la o mai bună apărare a organismului împotriva infecțiilor și a bolilor.

Cum acționează adaptogenii

Modul de acțiune a adaptogenilor este de a regla axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală, echilibrând producția de cortizol și ajutând la reducerea răspunsului excesiv la stres. Ei influențează și neurotransmițătorii din creier, cum sunt serotonina și dopamina, îmbunătățind starea de spirit și funcția cognitivă.

Proprietățile antioxidante ale adaptogenilor protejează celulele de stresul oxidativ și inflamații. De asemenea, întăresc sistemul imunitar și îmbunătățesc producția de energie celulară, promovând homeostazia și menținând echilibrul intern al corpului  și sporind rezistența generală la stres.

Plante adaptogene

Adaptogenii sunt tot mai apreciați în zilele noastre pentru beneficiile lor pentru sănătatea fizică și mentală. Sunt cel puțin 70 de plante considerate adaptogeni, dintre care, pe lista celor mai populari, se află acestea:

1.      Ashwagandha (Withania somnifera)

Este un arbust care crește în India, Orientul Mijlociu și în anumite regiuni din Africa. Cercetările au arătat că ajută la reducea stresului și anxietății și îmbunătățește energia și vitalitatea, având, de asemenea, beneficii și în susținerea funcției imunitare, reglarea hormonilor și îmbunătățirea funcției cognitive.

2.      Brahmi (Bacopa monnieri)

Un alt adaptogen popular este și Bacopa monnieri, care îmbunătățește memoria și funcția cognitivă, ajutând la reducerea anxietății și stresului. Totodată, protejează celulele de stresul oxidativ și contribuie la îmbunătățirea funcției cerebrale.

3.      Nard  sau Spikenard (Nardostachys jatamansi)

Această plantă erbacee perenă este originară din zonele montane ale Asiei Centrale, inclusiv din Himalaya. Rădăcinile ei sunt utilizate de mult timp în medicina indiană și tibetană în scopuri medicinale. Nardostachys jatamansi este considerat un adaptogen pentru proprietățile sale calmante și sedative, fiind utilizat pentru reducerea stresului, anxietății și insomniei, dar și pentru proprietățile antiinflamatorii și antioxidante.

4.      Rhodiola (Rhodiola rosea)

Este un adaptogen care crește performanța fizică și mentală, reduce oboseala și stresul. Rhodiola poate avea și proprietăți antidepresive, echilibrând neurotransmițătorii din creier.

5.      Ginseng (Panax ginseng)

Se întâlnește atât în flora spontană, cât și în cea cultivată din SUA, Canada și Asia. Sunt peste 11 tipuri de ginseng, toate fiind folosite ca remedii pentru: stimularea memoriei, concentrării, anxietate, oboseală cronică sau infertilitate.

Cum te ajută Nardostachys Jatamansi, Ashwagandha și Bacopa Monnieri

Pentru calmarea stresului și oboselii, există suplimente realizate din mai mulți adaptogeni. StressClean este un astfel de exemplu, fiind realizat din extracte de Bacopa monnieri, Nardostachys jatamansi și rădăcină de Ashwagandha. Dă click și vezi de unde poți cumpăra StressClean Complex!

Aceste plante adaptogene sunt cunoscute pentru beneficiile în calmarea stresului și oboselii, fiecare având mecanisme diferite de acțiune. Nardostachys jatamansi are efecte anxiolitice și sedative, calmând sistemul nervos. Substanțele active din aceasta plantă pot influența neurotransmițătorii din creier cum sunt GABA și serotonina, care sunt implicați în reglarea stării de spirit și anxietății.

Ashwagandha reglează axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală, reducând excesul de cortizol ce se produce în situațiile stresante.  Totodată, ajută la combaterea oboselii și epuizării provocate de stresul cronic și îmbunătățește nivelurile de energie și vitalitate.

Bacopa monnieri poate sprijini sistemul nervos în a se adapta la stres, prin reglarea răspunsurilor exagerate la factorii de stres. Extractele din această plantă sunt neuroprotectoare și pot îmbunătăți memoria, concentrarea și alte aspecte ale funcției cognitive.

Împreună, cei trei adaptogeni acționează sinergic pentru a combate stresul și oboseala, a echilibra sistemul nervos și a proteja celulele de efectele negative ale stresului oxidativ. Utilizarea lor împreună este un sprijin important pentru menținerea sănătății fizice și mentale în fața provocărilor de zi cu zi și a stresului cronic.

Concluzii

Adaptogenii sunt utilizați din vechime în medicina tradițională Ayurvedică și chineză. Aceștia sunt plante care ajută organismul să gestioneze stresul, anxietatea și oboseala, prin interacțiunea cu sistemele de răspuns la stres ale organismului.

Adaptogenii sunt bine tolerați de organism, dar pot interacționa cu medicamentele. De aceea, înainte de a încerca orice adaptogen, este indicat să consulți opinia medicului sau farmacistului.

 

 

Surse:

Healthline – https://www.healthline.com/health/stress/smart-girls-guide-to-adaptogens

Health – https://www.health.com/adaptogens-7569108

Web MD – https://www.webmd.com/balance/adaptogens-what-to-know

Cleveland Clinic – https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/22361-adaptogens

UCLA Health – https://www.uclahealth.org/news/article/what-are-adaptogens-and-should-you-be-taking-them

Articole similare

Derulează în sus