ashwagandha

Ashwagandha: ce este, beneficii & contraindicații

Ashwagandha este una dintre cele mai apreciate plante în medicina Ayurvedică. Aceasta este folosită pentru proprietățile sale adaptogene de peste 3.000 de ani.

În continuare, vom explora tot ce trebuie să știi despre planta Ashwagandha, de la atribute de bază la beneficiile și contraindicațiile sale.

Ce este Ashwagandha?

Ashwagandha este o plantă adaptogenă care crește în India, Orientul Mijlociu și în unele părți ale Africii. Fiind un adaptogen, proprietățile Ashwagandhei ajută organismul în mod natural să gestioneze stresul zilnic și să mențină echilibrul funcțional prin reducerea cortizolului, hormonul stresului, și modularea neurotransmițătorilor.

Beneficiile consumului de Ashwagandha

În prezent, există numeroase studii ce dovedesc eficiența Ashwagandhei în diverse scopuri medicale.

1. Reduce stresul și anxietatea

Când vine vorba de stres , Ashwagandha este de departe unul dintre cele mai căutate remedii. Planta aceasta reduce semnificativ nivelul de cortizol, hormonul stresului și scorurile de stres și anxietate cu până la 75%.

Există numeroase studii în care adulții ce au consumat regulat Ashwagandha au fost mai relaxați, în special în condiții de lucru intens.

2. Îmbunătățește memoria și funcțiile cognitive

Un alt beneficiu major al Ashwagandhei este capacitatea sa de a sprijini sănătatea cognitivă. Cercetările indică faptul că poate îmbunătăți memoria si funcțiile cognitive.

De ce se întâmplă acest lucru? Cercetătorii au concluzionat că proprietățile antioxidante ale Ashwagandha previn efectele de îmbătrânire asupra creierului, ceea ce duce la memorie și concentrare mai bună.

3. Sprijină sănătatea cardiovasculară

Ashwagandha reduce  nivelurile crescute de colesterol și trigliceride . Acest lucru duce la o circulație mai bună a sângelui, si mentine sănătatea cardiovasculară.

Prin reglarea tensiunii arteriale, Ashwagandha poate preveni diversele boli ale inimii.

4. Îmbunătățește calitatea somnului

Deseori, oboseala cronică  se datorează lipsei de somn. Studiile arată că Ashwagandha ajută în tratamentul insomniei și îmbunătățește calitatea somnului.

Planta are efect direct asupra receptorilor GABA, ceea ce contribuie la relaxare și induce un somn odihnitor.

5. Promovează performanța sportivă

Ashwagandha este un supliment sigur și eficient pentru atleți. 12 studii asupra oamenilor ce au luat între 120 mg și 1,250 mg pe zi au concluzionat că Ashwagandha crește performanța sportivă, în special nivelul de oxigen și forța fizică în timpul exercițiilor.

Contraindicatii

Deși Ashwagandha este în general sigură pentru majoritatea oamenilor, există anumite categorii pentru care consumul este contraindicat:

  • Femeile însărcinate sau care alăptează
  • Cei care iau medicamente pentru tiroidă trebuie să consulte un medic înainte de a începe suplimentarea, deoarece Ashwagandha poate influența nivelurile hormonilor tiroidieni.

Concluzii

Ashwagandha oferă multe beneficii pentru sănătate, de la reducerea stresului și îmbunătățirea funcțiilor cognitive, la sprijinirea sănătății cardiovasculare și îmbunătățirea calității somnului.

Cu toate acestea, este important să ții cont de contraindicații și să consulți medicul sau farmacistul înainte de a începe utilizarea. Ashwagandha reprezintă un supliment puternic și versatil, care poate juca un rol valoros în menținerea sănătății și bunăstării generale.

 

Bibliografie:

 

Sleep Foundation

National Institutes of Health

WebMD

Healthline

Forbes Health

Cleveland Clinic

Articole similare

Derulează în sus