10 metode eficiente de gestionare a stresului

Cum scapi de stres: 10 metode eficiente de gestionare a stresului

Stresul este omniprezent în viața cotidiană. Deseori, ai impresia că nu există scăpare, că așa va fi mereu. 

Dacă te simți astfel, acum poți afla cum scapi de stres cu 10 metode testate. 

Citește până la final și vei vedea cât de ușor poate fi managementul stresului.

Ce simptome ai când ești stresat?

Simptomele stresului sunt numeroase și îți afectează sănătatea în multe feluri. Ca o veste dulce-amăruie: nu ești singur. Nici pe departe. Peste 50% din adulții occidentali suferă de stres.

S-ar putea să fii și tu unul dintre aceștia dacă ai următoarele simptome:

  • Suprasolicitare fizică și mentală
  • Te simți compleșit din cauza sarcinilor sau task-urilor
  • Nu te poți concentra
  • Simți că îți pierzi repede răbdarea
  • Nu te poți odihni
  • Simți nevoia de a mânca compulsiv, sau nu ai apetit
  • Îți lipsește motivația și focusul
  • Îți faci griji constant
  • Îți este dificil să iei decizii
  • Ai dificultăți în menținerea relațiilor sociale – prefer să stai singur
  • Predomină gândurile negative sau pesimiste
  • Modificări ale libidoului
  • Anxietate
  • Depresie

Pe termen lung, stresul duce la un exces de cortizol și alți hormoni similari, ceea ce împiedică funcționarea normală a aproape tuturor proceselor corpului. De aceea oamenii care nu scapă de stres sunt mai predispuși la:

  • Probleme digestive
  • Tensiune și durere musculară
  • Boli cardiovasculare
  • Probleme cu memoria și concentrarea
  • Probleme de greutate

Cum gestionezi stresul zilnic?

Totul pornește de la propria minte. Chiar dacă factorii externi sunt cauza inițială a stresului, creierul nostru este destul de puternic să îl combată într-un mod sănătos.

Gândește-te la lucruri pozitive și încearcă să ignori negativitatea ce te înconjoară. Deseori, lumea exagerează despre cât de grave sunt evenimentele de la știri, de exemplu. Încearcă să le ignori o perioadă îndelungă și îți vei da seama că, într-adevăr, n-ar trebui să-ți pese majoritatea timpului.

Iar dacă te întrebi ce să faci când ești stresat, ia o pauză și respiră. Deconectează-te de lume întru totul și navighează părțile plăcute ale psihicului tău. În următoarele rânduri vom trece la gestionarea stresului într-un mod palpabil. 

Metode și tehnici antistres

Adoptă o strategie proactivă pentru combaterea stresului. Iată 10 metode antistres pentru a te ajuta să ai o stare mai bună.

Metode antistres în viața de zi cu zi

 

  1. Tehnici de respirație

Inspiră adânc. Expiră. Respirația diafragmatică este dovedită științific că reduce stresul. Închide ochii și practică respirația controlată timp de câteva minute. O tehnică simplă este respirația 4-7-8: inspiră pe nas timp de 4 secunde. Ține respirația 7 secunde și expiră complet pe gură vreme de 8 secunde.

  1. Meditație și mindfulness

Alocă-ți câteva minute pe zi pentru a medita, a te ruga și a practica tehnici de mindfulness. Antrenează-ți mintea să te concentrezi pe prezent. Reduci, astfel gândurile anxioase. Poți începe meditația la un nivel ușor, cu doar câteva minute pe zi, concentrându-te pe respirație sau pe cuvinte ce-ți aduc liniște.

  1. Exerciții fizice regulate

Sportul este sănătate pură pentru corp și minte. Dacă te întrebi cum să faci față stresului, rareori vei găsi o metodă mai bună ca sportul. Este un bun terapeut atât pentru depresie cât și pentru controlul furiei. Aleargă, trage de fiare, fă exerciții cardio, etc. Orice mișcare susținută eliberează endorfine necesare pentru eliminarea stresului.

  1. Alimentație sănătoasă și suplimente

Asigură-te că dieta ta este bogată în toți nutrienții esențiali. Acoperă tot spectrul de vitamine, minerale, proteine, fibre, grăsimi sănătoase, etc. Pe lânga asta, pentru a lupta și mai eficient împotriva stresului, îți recomandăm să îți suplimentezi dieta cu Ashwagandha și Bacopa Monnieri. Un astfel de supliment este StressClean Complex, care conține plantele enumerate mai sus și nu numai, ce te ajută să reduci stresul.

  1. Dormi la intervale regulate

Pentru un somn liniștit, recomandăm să îți setezi ora de culcare până în ora 22:00. În funcție de vârstă, numărul recomandat de ore de somn variază, iar tu trebuie să respecți acest aspect pentru a face față stresului cât mai ușor. 

  1. Practică metode de relaxare

Yoga, tai chi sau masajul pot ajuta la relaxarea corpului și la reducerea stresului. Aceste activități reduc tensiunea musculară și induc o stare de calm.

  1. Ține un jurnal

Exprimă-te liber în scris. Pune pe foaie toate gândurile ce te apasă, în special cele negative, pentru a elibera stresul. Astfel, poți dobândi o nouă perspectivă asupra propriei vieți.

Metode antistres la locul de muncă

 

8. Gestionează-ți timpul

Învață să prioritizez task-urile și să spui nu când ești supraîncărcat(ă). Folosește agende și aplicații de time-tracking pentru a prioritiza eficient.

9. Ia o pauză

Specialiștii recomandă să luăm o pauză de 5-10 minute pentru fiecare oră de muncă. Acest lucru este cu atât mai important dacă lucrezi în fața unui calculator – intervine sedentarismul.

10. Organizează-ți spațiul de lucru

Organizează-ți biroul la începutul sau finalul fiecărei zi de muncă pentru a te simți în control și armonie. Vei fi mai liniștit(ă) și productiv(ă).

Concluzii

Pentru a face față stresului, trebuie să ne gestionăm mintea și trupul mai bine. Fă sport și practică sfaturile menționate în acest articol pentru a te simți mai relaxat(ă) în fiecare zi.

Bibliografie:

The American Institute of Stress

Priory Group

Mayo Clinic

Yale Medicine

American Psychological Association

Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Sleep Foundation

Articole similare

Derulează în sus